Musik

Con Brio musikalbum Johan Åhlén

Mitt intresse för musik började tidigt. Långt innan jag började skolan så satt jag vid pianot och tog själv ut låtar. Därefter började jag ta pianolektioner som 7-åring och började även spela kyrkorgel när jag var i 12-årsåldern. Som 16-åring tog jag kantorsexamen (vilken kan vara svenskt rekord, eftersom det var en tvåårig utbildning som normalt läses efter gymnasiet). Därefter jobbade jag flera somrar och helger med att spela på bröllop, begravningar och gudstjänster samt gav konserter. Jag gjorde en radioinspelning med Mozarts pianosonat Nr 13 i Bb-dur och spelade även Bachs pianokonsert nr 1 på Hammarö kommunala musikskolas 25-årsjubileum. Omkring år 1990 fick jag också Gunnar Turesson-stipendiet.

Min musik finns tillgänglig på Spotify, Google Play, Amazon.com, iTunes och andra välsorterade musikåterförsäljare.

Som 18-åring blev jag antagen till Musikhögskolan i Göteborg på musikerlinjen, orgel, med musikvetenskaplig inriktning. Av ”antagningsjuryn” fick jag 50 av 50 poäng på orgel och 39,2 av 40 poäng på pianospel. Vi var bara två studenter med denna inriktning, så undervisningen var av mycket hög klass. Samtidigt läste jag civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik på Chalmers, också i Göteborg. Att läsa två utbildningar var dock så krävande att jag insåg att jag måste välja bana. Jag valde att göra färdigt min civilingenjörsutbildning och fortsätta med musiken på fritiden. Jag fortsatte med musiken men spelade nästan inte på några evenemang längre.

Omkring 2007 köpte jag den kände musikern Östen Warnerbrings flygel. Flygeln ställde jag i sommarstugan, där den upptog halva vardagsrummet. Vid denna flygel har Östen Warnerbring troligtvis komponerat många kända svenska klassiker.

2015 bestämde jag mig för att ge ut mitt första album. Jag valde klassiska verk som jag har spelat sedan tidigt i min musikkarriär. Vissa av dessa stycken spelade jag på antagningsproven till musikhögskolan och som examensprov till min kantorsexamen. Det kan säkert finnas gamla inspelningar där jag spelar några av dem (om du som läser detta har en gammal inspelning så är du mycket välkommen att höra av dig).

Läs mer på Facebook.

Album: Con Brio (2015)

Frühlingsrauschen Op. 32 No. 3 (Rustle of spring) av Christian Sinding

Christian Sinding var en norsk kompositör (1856 – 1941) som är mest känd för sina lyriska och nationalromantiska kompositioner. Jag vill beskriva detta stycke som en energisk och frisk vårvind som får löven att darra på träden. Harmonierna är senromantiska och nordiskt klingande. 1896 komponerades detta pianostycke, som kom att bli ett av Sindings mest populära verk.

Moonlight Sonata Op. 27 No. 2 (första satsen, Adagio sostenuto) av Ludwig van Beethoven

Beethovens (1770 – 1827) ”Quasi una fantasia”, mest känd som Månskenssonaten, skrevs av Beethoven 1801 när han var i 30-årsåldern. Namnet ”månskenssonaten” kom några år efter Beethovens död, då en tysk musikkritiker liknade första satsen vid månsken. Detta musikstycke blev mycket populärt och sägs ha inspirerat många andra tonsättare. Bland annat Frédéric Chopin sägs ha inspirerats till sin Fantasie-Impromptu av denna sonat.

Gymnopédie No. 1 av Erik Satie

Erik Satie (1866 – 1925) var en fransk kompositör och pianist. Han var en excentrisk tänkare som efterlämnade både musikkompositioner och udda litterära verk. I Montmartre i slutet av 1800-talet började han komponera sina Gymnopédies. Denna franska salongsmusik är melankolisk och excentrisk i stilen, med milda men ändå effektfulla dissonanser. 1888 komponerades den första Gymnopédien, som blev mycket populär och senare orkestrerades av impressionisten Claude Debussy.

Intåg i Sommarhagen (Frösöblomster III) av Wilhelm Peterson-Berger

Wilhelm Peterson-Berger (1867 – 1942) är mest känd för sina nationalromantiska kompositioner för piano (Frösöblomster I, II och III). I sitt hus, Sommarhagen, på Frösön utanför Östersund, komponerade han pianomusik, operor och symfonier med influenser av svensk folkmusik. I stycket Intåg i Sommarhagen kan vi höra den svenska naturen och sommaren.

Fantasie-Impromptu in C-Sharp Minor Op. 66 av Frédéric Chopin

Frédéric Chopin (1810 – 1849) var en polsk pianovirtuos och kompositör som är en av världens mest kända i den romantiska eran. Vid 20-årsåldern flyttade han till Paris och tillbringade resten av sitt korta liv där. Han hade dålig hälsa och dog 1849 i Paris, troligtvis av tuberkulos. I hans musik finns mycket smärta och lidande, men också briljans och rika harmonier. Fantasie-impromptu skrevs 1834 men publicerades aldrig under hans livstid. Stycket bär tydliga spår av Beethovens Månskenssonat. Slutet av stycket är en mystisk och flertydig upplösning där vänsterhanden repeterar en del av mittsektionens tema.

Praeludium & Fuga No. 2 in C Minor BWV847 av Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) var en tysk kompositör under barocken och räknas som en av de största kompositörerna någonsin. Hans musik är säregen i sin exakthet och matematiska precision. Bach var långt före sin tid och hans musik ansågs av många på 1700-talet som alltför svårtillgänglig i sin komplexitet. Denna preludium och fuga komponerades av Bach i en samling, Das Wohltemperierte Klavier, där har skrev ett stycke i varje tonart. Denna vältemperering var en ny typ av temperering (till skillnad mot medeltonstemperering), som växte fram under 1700-talet och gjorde det möjligt att spela i alla 24 tonarter.

Waltz in D-Flat Major, Op. 64, No 1 (Minute Waltz) av Fréderic Chopin

Minutvalsen komponerades av Frédéric Chopin 1847 och skall spelas i ett högt tempo (molto vivace). Trots namnet så menade aldrig Chopin att musikstycket skulle gå att spela på en minut. Ordet minut syftar snarare på ”miniatyr”. Chopin lär enligt en historia ha fått inspirationen till minutvalsen när han såg en liten hund jaga sin svans.

Arabesque No. 1 L. 66 No. 1 av Claude Debussy

Claude Debussy (1862 – 1918) var en fransk kompositör som tillsammans med Ravel räknas som en av de främsta impressionisterna. Han var själv en briljant pianist som bland annat spelade Chopins musik. En arabesk är ett invecklat ornament av blad och stjälkar som har sitt ursprung i islamsk konst och arkitektur. Debussys arabesker är på samma sätt glittrande och invecklade passager av österländskt inspirerade harmonier och skalor.

Piano Sonata No. 13 in B-Flat Major (första satsen, Allegro) av Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)  var ett underbarn som redan vid 5 års ålder uppträdde för kungligheterna och blev en av världshistoriens mest kända kompositörer trots sitt korta liv. Pianosonat nr 13 skrevs 1783 då Mozart var 27 år. Det är väldigt typiskt för hans Wienklassicistiska stil, med en lekfullhet som är väldigt typisk för Mozart.

Prelude in C-Sharp Minor Op. 3 No. 2 av Sergei Rachmaninoff

Sergei Rachmaninoff (1873 – 1943) var en rysk pianist, kompositör och dirigent. Han var en av de sista representanterna för romantiken inom den ryska klassiska musiken. Eftersom han tillhörde borgerligheten i Ryssland så flydde han landet 1917 i samband med den ryska revolutionen. Hans musik kännetecknas av stor dynamik, precision och virtuositet. Rachmaninoff hade mycket stora händer (det spekuleras i att han hade Marfans syndrom), som gjorde det möjligt för honom att spela mycket stora ackord. Preludiet i C# moll komponerades omkring 1892 och är ett av hans mest berömda verk.

Allegro Barbaro Sz. 49 BB. 63 av Béla Bartók

Béla Bartók (1881 – 1945) var en ungersk kompositör. Bartók och Liszt räknar som Ungerns främsta kompositörer. Bartók var en brinnande antinazist, vilket skapade stora problem för honom i samband med andra världskriget och tvingade honom att emigrera. Han bodde sina sista år i New York. Allegro Barbaro är ett av Bartóks mest kända stycken, som kombinerar ungersk och rumänsk folkmusik. Som namnet antyder är stycket som en barbarisk dans med mycket energi. Stycket är oregelbundet och har många plötsliga överraskningar.

Etude Op. 10 No. 12 in C-Minor (Revolutionary) av Frédéric Chopin

Chopins revolutionsetyd får mig att tänka på Eugène Delacroixs målning ”Friheten på barrikaderna”. Revolutionsetyden är som ett slagfält, men lugnar ned sig på slutet innan det slås ned abrupt. Revolutionen som Chopin syftar på är dock inte den franska revolutionen, utan den polska revolutionen 1831. Chopins musik är ofta mycket känslosam och i detta stycke kan man ana hans smärta från den misslyckade polska revolutionen, som slogs ned av Ryssland. Enligt Chopin skall etyden spelas ”Allegro con fuoco”, alltså snabbt och eldigt.

Singel: Chopin Etude Opus 25 No. 11 (2015)

Detta stycke går också under namnet ”vintervinden” eller ”the winter wind” på engelska. Stycket är lugnt de första 20 sekunderna så melodin presenteras, men övergår sedan i en isig storm. Högerhanden i stycket kräver mycket uthållighet och smidighet. Någon uttryckte det som att ”Winter Wind kills your right hand”.

Singel: Wedding Day at Troldhaugen (2016)

Edvard Grieg är en av mina favoriter bland nordiska kompositörer och detta är ett av hans allra bästa pianostycken. När jag spelar stycket kan jag inte undvika att associera till dansande troll som i en John Bauer-målning. I mitten av stycken blir trollen trötta och då övergår stycket till ett lugnt och lyriskt parti. Sedan vaknar trollen till igen.

Singel: Kinderszenen: Von fremden Ländern und Menschen (2016)

Kinderszenen skrevs av Robert Schumann 1838 och är en samling pianostycken som symboliserar olika scener ur barns liv. Där finns barn som rider på käpphäst, barn som håller på att somna och dagdrömmande barn. Detta är det första stycket i denna kända samling.

Singel: Por Una Cabeza (2016)

Du känner säkert igen denna tango från filmerna Schindler’s List, av Steven Spielberg, eller En kvinnas doft, där Al Pacino dansar ”blindtango”. Den skrevs 1935 av tangons okrönte konung, Carlos Gardel, samt Alfredo La Pera. Den blev snabbt en världssuccé. Tyvärr dog både Carlos och Alfredo i en flygkrasch senare år 1935.