De faktaresistenta – del 1

By | augusti 2, 2018

2015 skrev jag en serie artiklar om ”Det här får du inte läsa om i etablerad media” (del 1, del 2, del 3, del 4 och del 5). Jag skrev dem för att jag konstaterat att många av mina vänner och bekanta inte har den minsta aning om varför allt fler tappar förtroendet för etablerad media och politiker och orsakerna till att Sverigedemokraterna växer.

Jag möter väldigt många som frågar sig ungefär så här:

  • Vi har det så fantastiskt bra i Sverige. Hur kan folk vara så gnälliga och oroa sig? Fattar det inte hur bra vi har det?
  • Hur kan folk vara så trögfattade? Att de ännu inte fattar att Sverigedemokraterna är rasister och har nazistiska kopplingar.
  • Varför tillåts Sverigedemokraterna fortsätta trots alla skandaler? Varför blir det aldrig några konsekvenser för dem?
  • Varför har media under senare år skrivit så mycket om våld och problem, när Sverige aldrig har varit tryggare och vi aldrig haft det bättre än nu?
  • Hur kan folk gå på all fake news från hatsajter, trollfabriker och alternativmedia? Hur kan de vara så korkade och faktaresistenta.
  • Hur kan Sverigedemokraterna fortsätta växa???

En bild säger ibland mer än 1000 ord. Denna bild är ganska typisk för vår tid:

Det måste vara mycket svårt, med denna syn på Sverigedemokraternas väljare, att förstå varför de fortsätter att öka. Det är som en skilsmässa där ena parten är fullt upptagen med att idiotförklara sitt ”ex”, och sedan förväntar sig att exet kommer tillbaka när han/hon ”förstått” saker och ting. Ungefär som satirbilden ovan, som idiotförklarar Sverigedemokraternas väljare, men knappast kommer att vinna tillbaka någon till sina tidigare partier. Denna typ av beteende från den ”goda sidan”, att stämpla folk som faktaresistenta rasister, istället för att lyssna och föra en saklig diskussion är snarare en av huvudorsakerna till Sverigedemokraternas tillväxt och driver på radikalisering.

Problemet är absolut inte unikt för Sverige. I en mycket läsvärd Bloomberg-artikel av Cass R. Sunstein, ”Holy Wars, American Style”, kallas denna extrema polarisering för ”Politisk Manichaeism”:

Here’s a quick way to identify those with a Manichaean sensibility: They hate what they hate more than they like what they like.

To be sure, Manichaeans have their preferred policies. They might be pro-life or supportive of tax cuts. They might favor gun control or increases in the minimum wage. But what most animates them — what makes them feel energized and alive — is what, or who, they despise.

Det är min övertygelse att om Sverigedemokraternas väljare inte tas på allvar efter valet 2018 så kommer vi efter valet 2022 att få in ett betydligt radikalare parti än Sverigedemokraterna i riksdagen, Afs (Alternativ för Sverige). Afs startades under våren 2018 av ex-Sverigedemokrater som uteslutits för att de varit alltför radikala, och fick nästan 2% av rösterna i en Yougov-opinionsundersökning. Då skall vi ha i åtanke att Yougov var ett av de opinionsinstitut som bäst prickade in Sverigedemokraternas valresultat 2014.

Jag kan starkt rekommendera boken ”Det lilla landet som kunde” av Jens Genman och Mustafa Panshiri, om man vill förstå vad som håller på att hända i Sverige. Jens Ganman har tidigare varit frilansreporter åt SVT och SR, samt programledare i radio P4 Jämtland, men är nu mer eller mindre portad från sin tidigare arbetsgivare. I ett långt blogginlägg, ”Sveriges Radio – rapport från värdeavgrunden” skriver han:

Många inom SR/SVT kommer att känna igen sig i det jag skriver, men de kommer inte att våga dela den här artikeln på Facebook eller Twitter. Eller ens prata högt om den i fikarummet. Och det är helt logiskt eftersom det finns få ställen där det är så förtvivlat lågt i tak som på mångfaldiga Sveriges Radio. Såna här resonemang är förbjudna för företagets anställda. Grupptänket regerar. Jag ska försöka förklara varför.

Jens Ganman har gjort många bra intervjuer och särskilt några intervjuer han gjorde för 3-4 år sedan och publicerade på Facebook fastnade jag för (jag rekommenderar att läsa hela texten).

Sjuksköterska i södra Sverige

Jag tycker att det är jättebra att vi kan hjälpa de här människorna. Det är en humanitär åtgärd som Sverige, så långt det går, kan bjuda på. Många av de här flyktingarna får i Sverige kvalificerad vård för första gången i sina liv.

Resurserna ÄR inte oändliga. Varken ekonomiskt eller personellt. Hur gärna vi än vill det. Politikerna låtsas som det, trots att de givetvis förstår att kalkylen inte kommer att hålla i längden, och jag har börjat förakta dem för den fega inställningen.

Men att få höra att man är ”rasist” för att man försöker förklara att systemen inte håller för den politik S, M, MP och de andra vill driva… det känns förjävligt. Jag har faktiskt lekt med tanken att rösta på SD pga av det här. Jag vill inte men det känns som att det är enda sättet att få de andra att vakna.

Mediachef i Stockholm som röstar på Sd

Människorna i min lilla ankdamm, som bor i Stockholms innerstad och får KRAV-odlade matvaror hemkörda till dörren tre gånger i veckan… som har DN och Aktuellt som enda informationskällor, som semestrar i New York och i Karibien, handlar helgmat på Östermalmshallen… och som a-l-d-r-i-g behöver komma i kontakt med den misslyckade integrationens baksida…

De har en helt naiv bild av hur samhället fungerar och fattar inte ens de mest grundläggande saker om skattefinansierad verksamhet… de tror att pengar växer på träd och fattar inte att de snart 20% som röstar på SD kommer från ANDRA partier.

I deras värld är sverigedemokrater såna som på nåt magiskt sätt vuxit upp ur jorden. Orcher från Hades. De fattar inte att de själva – med största sannolikhet – känner en handfull människor som röstat på SD. Att det kan vara deras syskon, deras bästa kompis, deras förälder… eller jag – deras älskade chef som de utgår från är gulligullvänster eller mp bara för att jag har fadderbarn, recyklar och lyssnar på U2 och Coldplay.

Kommunalpolitiker (s)

Många av mina partikamrater är helt hjärntvättade när det gäller det här. Det enda de fokuserar på är att hata SD – som om DET skulle lösa problemen med utanförskapsområden, segregation, skenande kriminalitet, skyhög arbetslöshet bland invandrare, religiösa konflikter på asylboenden, judeförföljelsen i Malmö etc… Jag är så jävla besviken på att vi låtit SD kapa de här frågorna.

Du väljer vad du vill tro på. Enligt regeringen, DN, Aftonbladet, SVT och SR, med flera så är ju ladorna fulla och Sverige tryggare än någonsin, så problemet måste väl vara spridningen av fake news och alla ”faktaresistenta id**ter” som går på smörjan?

Eller så läser du vidare i min nästa del av den här artikelserien.

Jeander SM i politik
Bild: Jeander – http://jeanders-bilder.blogspot.com/