Ny release: Athina Marianne

By | augusti 20, 2016

Detta album är döpt efter min brorsdotter, Athina Marianne, som föddes i Januari i år. Marianne är också namnet på min mor, som gick bort 2009. Jag har dedikerat albumet till min brorsdotter och till minnet av min mor.

Albumet börjar med Polonaise nummer 3 av Frédéric Chopin, den så kallade ”militärpolonaisen”. Detta berömda musikstycke spelades i polsk radio under andra världskriget för att trotsa nazisterna och ge hopp åt det polska folket. Frédéric Chopin var ursprungligen från Polen.

Därefter följer Mozarts 12 variationer på ”Blinka lilla stjärna”. När har skrev dessa så var melodin känd under sitt ursprungliga franska namn, ”Ah! vous dirai-je, maman”. Mozarts komposition hjälpte säkert till att göra melodin extra populär.

”Till Marianne” är ett stycke jag skrev när jag var 12 år inför min mors 40-årsdag. Denna version är något förbättrad jämfört med originalet, men det mesta låter likadant som för 30 år sedan.

Värmlandsvisan skrevs officiellt 1822, men dess ursprung är förmodligen hundratals år äldre. Pianoversionen jag spelar är mitt eget arrangemang.

De tre fantasierna Op 11:1 är komponerade av Wilhelm Stenhammar 1895. Jag har här spelat in den första fantasin, ”Molto appassionato”.

Klicka nedan för att lyssna på musiken på Spotify.