Lizzie Velasquez: en sällsynt vacker historia

By | oktober 26, 2015

Denna berättelse av Lizzie Velasquez berörde mig djupt. Lizzie föddes 1989 i Texas, USA, med två mycket sällsynta diagnoser: Marfans syndrom och Lipodystrofi. Hon har i stort sett inget kroppsfett och kan inte gå upp i vikt trots att hon äter var 15:e minut.

Som om detta inte vore svårt nog så har hon också utsatts för fruktansvärd mobbning. En eftermiddag när hon skulle söka efter musik på YouTube hittade hon av en slump ett videoklipp med över 4 miljoner visningar som hette ”the world’s ugliest woman” och hade en bild på henne. Hon kunde inte låta bli att klicka på det och fick sitt livs chock. I kommentarsfälten var det fullt med sådant som:

Eww what a monster!!!!

Why didn’t her parents just abort her?!

Kill it with fire!!!!

Just put a gun to your head

Detta hade nog varit tillräckligt för att de flesta människor att ge upp eller ta livet av sig, men Lizzie är en stark kvinna. Lizzie spelade in sitt eget YouTube-klipp, Courage & Determination, där hon berättar hon hur kände och att istället för att bemöta ont med ont så valde hon att slå tillbaka mot mobbarna på ett helt annat sätt. Hon satte upp fyra mål för sig själv:

  • Bli en inspirerande föreläsare
  • Publicera en bok
  • Ta examen på College
  • Skaffa familj och ha en karriär

Det var inga lätta uppgifter, men vid 22 års ålder hade hon varit föreläsare i nästan 6 år, gett ut sin första bok och nästan klar med sin examen. Lizzie sjönk aldrig ned till mobbarnas nivå. Hon fick sin revansch genom sina framgångar.

Framgångarna har fortsatt. Hon har talat på TEDx. Den senaste dokumentären med henne, ”A Brave Heart: The Lizzie Velasquez Story”, har nominerats för en Oscar. Få personer i världen har gjort så mycket mot mobbning som hon. Lizzie bevisar bättre än någon annan att skönhet kommer inifrån och att vi aldrig skall döma människor utifrån deras yttre.

Lizzie Velasquez Carmel international film festival