Sverige – näst högst skuldsatt i världen

By | september 15, 2015

En skarp varning kommer från Bank for International Settlements (BIS), som kan beskrivas som ”centralbankernas centralbank”. BIS fungerar som mellanhand i transaktioner mellan centralbanker och bedriver också egen analys av den finansiella stabiliteten i världen.

Total debt ratios are now significantly higher than they were at the peak of the last credit cycle in 2007, just before the onset of global financial crisis.

Skulderna är nu alltså betydligt högre än de var på toppen innan finanskrisen 2007. Detta enligt en intervju i The Telegraph.

Sammanlagt ligger nu Sverige på andraplats i världen i skuldsättning i förhållande till BNP (se tabell i artikeln i The Telegraph). Skuldsättningen i det här fallet handlar om totalen av statsskuld, privata skulder och företagens skulder. Denna höga skuldsättning tror jag inte är alltför känd bland den svenska allmänheten.

The Telegraph tar också i intervjun med BIS upp ett flertal andra varningsklockor. Centralbankerna kan inte hålla igång ”spelet” för alltid är huvudbudskapet:

At some point, you have to take your bitter medicine.

Vi skall nu komma ihåg att BIS var nästan ensamma om att varna för finanskris innan Lehman-kraschen (den största konkursen i USA:s historia) 2007-2008.

Det talas bland ”experter” om att konjunkturen inte riktigt har tagit fart och att den skall vända uppåt. Då undrar jag varför jag ser så många tecken på överhettning i ekonomin:

  • En indikator på överhettning är senaste tidens ökade intresse för fastighetsinvesteringar. I mars skrev Dagens Industri om sajten Tessin.se, som låter småsparare investera direkt i fastighetsprojekt. Alltså crowdfunding inom fastigheter. De har nu redan förmedlat över 86 miljoner kronor…!
  • Toborrow.se är en annan ny sajt där småsparare lånar ut pengar direkt till företag genom ett slags auktionsförfarande. Det är naturligtvis utmärkt med nytänk inom finansiering för mindre företag, men frågan är hur stor kompetens småsparare har att bedöma riskerna. Exempelvis ett av företagen lånar pengar via Toborrow.se, för att vidareutlåna till personer som inte kan få vanliga banklån. Drygt 18 miljoner kr har Toborrow.se förmedlat hittills.
  • Antal börsnoteringar är på rekordnivåer. Det påminner om situationen år 2000 och år 2007.
  • Bostadspriserna bara fortsätter att stiga. Enligt Svensk Mäklarstatistik så ligger årstakten på +12% för bostadsrätter och +10% för villor.
  • Nybilsförsäljningen slår också rekord efter rekord.

Detta är knappast tecken på att konjunkturen har problem att ta fart.

Det är värt också att kolla på börsens historik. Hela årets börsuppgång i OMXS30-indexet har nu i stort sett raderats. Historiskt sker inte en börskrasch på någon enstaka vecka eller månad. Snarare tar de stora nedgångarna flera år, med vissa tidsperioder då det går extra snabbt nedåt (panik). Det kan alltså ta en viss tid innan vi upptäcker att vi befinner oss i en krasch.

Nasdaq OMXS30 Historik 2015-09-15

Det är ändå nästan omöjligt att pricka in exakt när en börsbubbla spricker. Det går att peka på saker som ”är fel”, men eftersom börserna styrs så mycket psykologi så är det mycket svårt att förutsäga när nedgången kommer. BIS varnar för de extremt låga räntorna. De menar att centralbankerna fokuserar för mycket på inflationsstabilisering och missar de bubblor och gigantiska skulder som byggs upp. Det blir också spridningseffekter av ”billiga lån” som blir tillgängliga för länder som kanske inte borde låna så mycket.

Vi bör ta varningarna från BIS på allvar. Den som står i skuld är inte fri.