80-talet och den ”farliga” hårdrocken

By | maj 17, 2015

Minns ni debatten på 80-talet om en farliga hårdrocken? Kedjor, konstiga sätt att klä sig och sågklingor i skrevet skulle fördärva ungdomen. Detta blev ämnet för det allra första avsnittet av Svar Direkt (med Siewert Öholm), som nu finns publicerat i SVT Öppet Arkiv:

Svar Direkt - Debatt om hårdrock 1994

Svar Direkt – Debatt om hårdrock 1984 (SVT Öppet Arkiv)

Själv minns jag hur det muttrades om ”opassande klädsel” då en klasskompis hade jeans på sig i kyrkan på skolavslutningen. Och. Vi fick höra att om vi spelade KISS eller W.A.S.P. baklänges så skulle satanistiska budskap framträda.

Sverige gick inte under, trots hårdrocken. Idag förfasas vi över andra ”pseudofaror” istället. Men. Det hör till sakens natur att vi inte inser vilka pseudofaror vi förfasas över förrän i efterhand. När vi kan titta tillbaka och skratta åt hur dumma vi var på 2010-talet.

Detta videoklipp (och andra från den tiden) visar också tydligt hur samhället genomgår väldigt radikala förändringar, men att de sker så långsamt att vi inte tänker på dem. De faller under vår radar. Hur många förstod redan 1993, när den första webbläsaren släpptes, hur stort internet och webben skulle bli…? Hur många framtidsforskare prickade in detta?

Genialt då att sociala medier hjälper oss slippa se förändringarna (obs ironi!). De har nämligen algoritmer som ser till att vi mestadels får läsa inlägg av likasinnade. Kolla själv vad som kommer högst upp i ditt Facebook-flöde… Perfekta ekokammare som bekräftar vår världsbild och ser till att hålla förändringarna under vår radar.

En sak är säker… vi kommer att skaka på huvudet åt 2010-talet precis som vi nu gör åt 1980-talet!