Historiskt mord ur nytt perspektiv

By | april 17, 2015

När en historia verkar alltför fantastisk och osannolik är det lätt att stämpla den som en i mängden av konspirationsteorier. Där dör oftast all fortsatt diskussion, men ibland kan det visa sig att även häpnadsväckande konspirationer faktiskt existerar. Denna historia är kanske en sådan.

68-vänstern var en politisk vänstervåg som sköljde över stora delar av västvärlden. Studentrevolter, proggmusik och ymnig kroppsbehåring var mycket typiska tecken för denna tidsanda. I Västtyskland ville det socialistiska studentförbundet visa sin kritik mot Shahen av Iran genom en demonstration den 2:e juni 1967 i Västberlin. Demonstrationen urartade först i sammandrabbningar med motdemonstranter (vissa av dem ditflugna från Iran). Därefter tog polisen till vattenkanoner, batonger och tårgas för att slå ned på demonstranterna. Ett polisskott avlossades och strax därefter blev den 26-åriga studenten och pacifisten Benno Ohnesorg den radikala vänsterns första martyr.

Raseriet från demonstranter var enormt. Inte minst för att demonstranterna hävdade att Benno Ohnesorg hade varit obeväpnad och mördats av polisen utan anledning. Inte blev det bättre av att polisen, Karl-Heinz Kurras, var en medelålders man som tjänstgjort åt Hitler under andra världskriget och betraktades av demonstranterna som representant för fascismen. Att Karl-Heinz Kurras i stort sett frikändes och aldrig visade någon ånger mildrade inte direkt demonstranternas raseri heller. Detta betraktas som ”skottet som förändrade Tyskland” och den tändande gnistan bakom växande radikalisering och Röda armé-fraktionen (även kallad Baader-Meinhof-ligan).

Senare forskning visar att Karl-Heinz Kurras inte alls agerade i självförsvar, som han hävdade. Med modern teknologi och tidigare okänt material har forskare hittat bevisning både för att det skall ha varit ett avsiktligt mord och att sanningen skall ha mörklagts av den västtyska polisen. Exakt varför Karl-Heinz Kurras mördade Benno Ohnesorg kanske vi aldrig får reda på, men någon olyckshändelse var det knappast.

Men historien tar inte slut där. I STASI-arkiven har på senare tid hittats dokument som kanske kan kasta nytt ljus på händelserna. 2009 avslöjades att Karl-Heinz Kurras varit en aktiv och lojal STASI-agent. Han hade fått många utmärkelser och fått bli medlem av det Östtyska kommunistpartiet, en ovanlig ynnest för utländska agenter. Direkt efter mordet skall han ha fått order från STASI att förstöra alla bevis och upphöra med sina aktiviteter för tillfället. Han svarade med att ”jag behöver pengar för en advokat”.

Den ”fascistiske polis” som väckte den västtyska ungdomsgenerationens vrede och gav upphov till 68-proteströrelsen var alltså en STASI-hjälte!