Historien om Äggfallet

By | april 23, 2015

På skolor runt om i landet så arrangeras en kreativ aktivitet som heter Äggfallet. Det här är historien om hur allt startade:

Ingen politiker vågade hoppa, trots löften att ställa upp. De var sjukskrivna allihop!

Detta berättar uppfinnaren, entreprenören och trebarnspappan Anders Rosén som var initiativtagare till det allra första Äggfallet 1991. Han hade fått tag på en lyftkran på hisnande 100 meter och en publik på 3000-4000 personer väntade. Att det blåste fruktansvärt gjorde knappast bungyjumphoppet mindre skräckinjagande. Anders började frukta att han själv skulle tvingas hoppa…

Äggfallet annons 1991

Hela historien började egentligen 1988. Anders Rosén är något så ovanligt som uppfinnare och entreprenör på heltid, med flera framgångsrika produkter. Han erbjöd sig att komma till sina barns skola och berätta vad en uppfinnare gör. ”Besök då inte bara dotterns klass, utan ta med hela lågstadiet” bad klassföreståndaren. Det bestämdes att han skulle träffa hela lågstadiet och att barnen skulle få komma med egna problem och diskutera hur man löser dem.

Anders träffar barnen och ställer frågan: ”Har ni några problem?”. En liten knatte räcker upp handen och stoppar snabbt ned den igen med förskrämd blick. Anders frågar knatten om han inte kan komma fram och berätta. Knatten svarar ”nej, jag är så himla rädd”. Anders tänker att den här killen måste fram. Han lyckas lirka fram honom till scenen. Där ställer sig knatten och tittar ned på fötterna.

Anders: ”Är det något problem du har löst?”
Knatten: ”När mamma dammsuger rummet mitt så ligger det legobitar kvar i sängen. Hon sög upp den bästa biten till min kran.”
Anders frågar de andra barnen om de känner igen sig och många instämmer!
Anders: ”Hur löste du det här då?”
Knatten: ”Jag har experimenterat med nät och strumpor. Släpper igenom dammet men stoppar legot.”

När Anders lämnar så är det någon som ropar ”Uppfinnaren! Skall du med på bespisningen?”. Knatten vill bjuda på lunch.

En tid senare ringer knattens mamma och är väldigt tacksam för vad Anders har gjort. ”Min son var mobbad och mobbingen har nu upphört” berättar hon. Detta besök i skolan och telefonsamtalet han fick kunde han inte släppa – han kände att han måste göra något för skolan!

Augusti 1991 kläcker Anders idén om uppfinnartävlingen Äggfallet. Alla skolans elever skall få försöka uppfinna en lösning så att ett okokt ägg klarar ett fall på 25 meter. Ingen lätt uppgift ens för vuxna! Han tar upp idén med klassföreståndaren och snart drar ett jätteprojekt igång som sysselsätter Anders på heltid (ideellt) närmaste veckorna fram till premiären 3:e oktober. Trots att många förklarar för Anders att ”det är helt omöjligt”.

En fingervisning om hur mycket jobb det var att arrangera Äggfallet kan man se på anteckningarna nedan.

Äggfallet planering 1991

En unik idé, och förmodligen avgörande för framgången, var att eleverna själva skulle vara med och organisera Äggfallet (med viss hjälp naturligtvis). Han såg till att de bildade olika arbetsgrupper: sponsorkontakter, kontakter med uppfinnareföreningen, skriva pressreleaser, poliskontakter, etc. Även logotypen designades av eleverna. Bara detta att någon vuxen trodde på deras förmåga gjorde att de växte enormt! Och det slår givetvis all traditionell undervisning. Tänk vilken träning i kreativitet, entreprenörskap, ansvarstagande, teknik, medvetenhet om trafiksäkerhet, etc. Det som hände de följande veckorna var smått otroligt.

  • Volvo, Saab, Chalmers, Hallandsägg, ICA, SEB, Göteborgs Kex, Arla, Hogia, m fl ställde upp som sponsorer (Anders berättade att hans fax gick fullständigt varm denna period).
  • Volvo skulle ha visat den nya 850:an och demonstrerat krocksäkerheten genom att släppa den från lyftkranen (dock inte från 100 meter), men till allas besvikelse så var det någon byråkrat på tullen som hade satt stopp för att ta dit bilen.
  • Hallandsägg sponsrade med 4000 ägg.
  • Hemvärnet bjöd på ärtsoppa med fläsk samt pannkakor.
  • IFK Göteborg och Tomas Ravelli lovade ställa upp som prisutdelare.
  • Polis, brandkår och ambulansen ställde ut och informerade om trafiksäkerhet.
  • Den kommunala musikskolan stod för musiken och spelade en nykomponerad Äggfallsmelodi dagen till ära.
  • Hela evenemanget drog omkring 4000 personer!

Hur gick det för elevernas tävlingsbidrag då? Jo det gick fantastiskt! 88 ägg släpptes ned och det var bara 19 som gick sönder. Nya ST-tidningen skrev om succén.

Äggfallet artikel 1991-10-06

Nästa plan för Anders inför 1992 var att sprida detta så att alla skolor i landet skulle utmanas och få chansen att komma med i den stora finalen. Varje kommun skulle då få komma med två tävlingsbidrag: störtloppsklass (hög hastighet/stor vikt) och ”övrig klass” (fallskärm, gliders, etc). En stiftelse bildades.

Äggfallet framtidsplaner 1991-10-09

Äggfallet 1991 är nog en ganska unik händelse i svensk skolhistoria. Än idag lever Äggfallet kvar. Inte i lika spektakulära former som 1991, men det verkar spritt över skolor i hela Sverige (samt även på Chalmers Tekniska Högskola). Och. Det är fortfarande en uppfinnartävling som lär barn kreativitet och trafiksäkerhet. ”Vad händer med ditt huvud om du cyklar omkull och inte har hjälm – se hur det går för ett ägg om man inte skyddar det tillräckligt”.

Hur gick det med Bungyjumphoppet då? Efter att Anders febrilt sökt en ersättare till de avhoppade kommunpolitikerna hittade han till sist räddningen. Den unga lärarvikarien, Anna-Fina, lät sig hissas upp i kranen och kastade sig under publikens jubel ut i luften. Kvällen var räddad!