Det här får du inte läsa om i etablerad media – del 4 – asylsystemet

By | april 9, 2015

Merit Wager har i åratal rapporterat om vad anställda vid Migrationsverket anonymt berättar. Det är en ren och skär skräckläsning.

Hot om att döda sina barn är också vanligt. Särskilt otäckt när barnen sitter i samma rum och tvingas lyssna på det.

Citatet ovan angående hot om att döda sina barn är bara ett i mängden av vittnesmålen inifrån Migrationsverket av ”miggor” (anställda vid Migrationsverket).

Merit, som själv har finlandssvensk bakgrund, är förmodligen en av Sveriges kunnigaste inom asylområdet. Hon sitter på en erfarenhet som extremt få har. Hon har som ideellt asylombud sedan 1995 hjälpt hundratals människor från Iran, Irak, Libyen, Vietnam, palestinier från olika länder, m fl att få asyl i Sverige. Merit driver bokförlaget Mummelförlaget, som har gett ut böcker såsom ”En flykting korsar ditt spår” av flyktingen Zulmay Afzali. Hon har även tidigare varit medarbetare på SVT Uutiset och kolumnist på ledarsidorna i Svenska Dagbladet. Detta betyder naturligtvis inte att hennes rapporter skall tolkas som ”absoluta sanningar”, men att blunda för dem är enfaldig förnekelse.

Ett riktigt skrämmande vittnesmål fick Merit precis från ett asylboende:

Jag fick häromdagen höra om hur våldsamt det går till på den nya flyktingförläggningen X intill Y. En irakier som talar arabiska har anlitats av Migrationsverket som tolk för de mer än 500 asylsökande som placerats där. Han berättade att de flesta av dem säger sig komma från Syrien och att en majoritet av dem är anhängare till IS! När dessa förstod att irakiern var en ”avfälling” till den ”rätta tron” så utsatte de honom för dödshot och även hans familj.

En av hennes mest läsvärda texter är rapporterna från besöket hon gjorde på ett asylboende utanför Röstånga i Skåne. Del 1-5 finns som en mer lättläst PDF-fil här. Samtliga åtta delar finns här som enskilda blogginlägg. Några citat ur rapporten:

Det var troligen inte mer än högst 12 kvm och utrymmet mellan de två tvåvåningssängarna var inte ens en meter. Här lever alltså fyra för varandra främmande, män i månader… Edward Nordén trodde inte att man, enligt svenska djurhållningsregler, ens skulle få hålla fyra grisar i ett sådant utrymme

och

Flera av syrierna – även de som ännu inte fått PUT (permanent uppehållstillstånd) – undrade varför Sverige tar emot och ger PUT så lättvindigt åt alla som säger sig vara syrier från Syrien.
[…]
Dessa män, mitt ute i ingenstans på den skånska landsbygden, sa exakt detsamma som miggorna har skrivit i otaliga texter här på bloggen.

Merit har också i många år rapporterat om problemet med ”borttappade” svenska pass. Trots att hundratusentals svenska pass är på drift, så har politikerna inte gjort någonting konkret åt detta ännu. Detta tog hon upp i Svenska Dagbladet redan 2007!

Både Migrationsverket och polisen känner till att uppemot en kvarts miljon svenska pass har anmälts stulna och förkomna. Många av dem har sedan använts både en, två och sex gånger av människor för att ta sig till Sverige. En man har fått ut tolv nya svenska pass på sex månader!

När jag läser Merit Wagers blogg så råder det för mig inget tvivel om att asylsystemet i Sverige har havererat (och hon är långt ifrån ensam om att rapportera om haveriet). Och konsekvenserna vill jag knappt föreställa mig.

Det borde knappt behöva påpekas, men Merits åsikt är naturligtvis att de människor som verkligen har asyl- eller skyddsbehov enligt lagen skall ges uppehållstillstånd i Sverige (vilket är samma åsikt jag själv har). Syftet med hennes blogg är att sprida medvetenhet och kunskap som inte ”gammelmedia” för fram. Sådant som allmänheten borde ha rätt att få veta. Det är inte främlingsfientlighet eller rasism att ta upp faktiska problem och obekväma fakta. Att censurera, som ”gammelmedia” gör, däremot är diktaturmetoder.

Till sist: Merit har nu startat en Crowdfundingkampanj för sin tredje bok. Jag har själv donerat till denna kampanj. Om du också anser att Merits texter behövs så tycker jag du också skall donera.