Det här får du inte läsa om i etablerad media – del 1 – skilda världsbilder

By | mars 14, 2015

Vi har en avgrundsdjup spricka i det svenska samhället. En avsky mellan människor som piskats upp till ett inflammerat öppet sår. En tryckkokare som håller på att explodera.

Ann-Charlotte Marteus skriver om folks oro. Nedanstående är några citat. Läs gärna hela artikeln.

Många skriver att de bor i mindre städer med stor flyktingmottagning som frestar på systemen och vardagen. Journalister, föreställer de sig (med viss rätt), bor i gated communities i Stockholms innerstad – lyxiga fästen, från vilka vi slungar våra rasistdomar över landet.
[…]
En läsare skriver: ”I vårt land mår många dåligt och känner sorg, ilska, förtvivlan. Ibland ifrågasätter man sitt eget förstånd. Att min verklighet aldrig ska få yppas eller bekräftas.”
[…]
Hur representativa är dessa brevröster? Jag har ingen aning. Jag kan ha drabbats av tunnelseende. Och självfallet finns risken att en del mejl kommer från verserade ”troll”. Men samstämmigheten i mejlskörden får mig att frukta att Sverige i någon mån har gått sönder.

Denna avgrundsdjupa spricka beror på att vi idag lever i fullständigt olika verklighetsuppfattningar. En verklighetsuppfattning som är etablissemangets och majoritetens. En helt annan ”alternativ verklighetsuppfattning” som snabbt växer genom alternativa kanaler. En bild som är tabu för många svenskar.

En serie klassiska experiment i socialpsykologi har visat att människor gärna böjer sig för vad de uppfattar är en dominerande norm. Exempelvis Solomon Aschs konformismexperiment visade att en majoritet av försökspersonerna hellre förnekade sina egna sinnesintryck än att gå emot en kompakt majoritet. Svenskarna är knappast mindre benägna att böja sig för majoritetens normer och uppfattningar. Snarare är det sociala priset i Sverige för att gå emot majoritetens uppfattning högre än i något annat land. Filosofen Voltaire lär ha sagt: ”It is dangerous to be right in matters where established men are wrong.

Jens Ganman skriver om intervjuer han gjort för en kommande bok. Några citat nedan, men jag rekommenderar att läsa hela texten.

Homosexuell flykting från Västafrika

I thought Sweden was good country for gay people, but my friend – it is good country also for people who hate gay man like me….
[…]
Sweden is not safe for gay man. Why you scared of refugees? Why you scared telling them how to behave properly in this country? I cannot stay here now. People know I am gay. People from my own country.
[…]
Sweden is freest and richest country in the world but you are also very blind. You don’t see hate and racism in people from other countries. You think everyone who is refugee is nice but they are NOT! Some want to kill gay man like me!

Lärare i mellansverige

Det här blir mitt sista år som lärare. Jag orkar inte längre. Arbetsbelastningen är helt sjuk men det värsta är ändå att vi lärare inte får – eller inte förväntas i alla fall – prata ärligt om varför det blivit så här.
[…]
I min klass har jag knappt tid att hälsa längre på de svenska eleverna.  Det finns inte en sportslig att hinna med dem, de får klara sig själva. 80% av min tid går till invandrareleverna och till att förklara saker för tolkarena som ofta är väldigt dåligt kvalificerade.
[…]
Det enda vi gör nu är att hälla in folk i ett system som för länge sen slutat fungera.

Sjuksköterska i södra Sverige

Jag tycker att det är jättebra att vi kan hjälpa de här människorna. Det är en humanitär åtgärd som Sverige, så långt det går, kan bjuda på.
[…]
Men.  Resurserna ÄR inte oändliga. Varken ekonomiskt eller personellt. Hur gärna vi än vill det. Politikerna låtsas som det, trots att de givetvis förstår att kalkylen inte kommer att hålla i längden, och jag har börjat förakta dem för den fega inställningen.
[…]
Men att få höra att man är ”rasist” för att man försöker förklara att systemen inte håller för den politik S, M, MP och de andra vill driva… det känns förjävligt. Jag har faktiskt lekt med tanken att rösta på SD pga av det här.  Jag vill inte men det känns som att det är enda sättet att få de andra att vakna.

Redaktör i västsverige

Redaktören: ”Visst skulle vi kunna skriva om fusket i asylbranschen och även fusket bland flyktingarna, som verkar förekomma här och var, men då spelar vi SD rakt i händerna och det går inte. SD måste tigas ihjäl. Det är enda sättet. Jag vägrar att släppa in dem och deras anhängare i debatten. Jag vägrar att medverka till en sån grej.”
Jens: ”Men finns inte risken att det blir precis tvärtom? Ni skriver INTE om problemen och så hittar informationen ut på annat håll, folk känner sig lurade och ni tappar i trovärdighet – folk proteströstar på SD?”
Redaktören: ”Det är mycket möjligt att det är så, men det är i alla fall för sent att ändra taktik nu. Vi skulle få så jävla mycket skit om vi plötsligt började beskriva verkligheten annorlunda. Jag orkar inte ta den debatten.”
Jens: ”…och då söker sig folk till sajter som Avpixlat istället?”
Redaktören: ”Då får dom göra det. Går dom in där och läser vill vi ändå inte ha dem som läsare.”

Observera att bara för att några personer säger så här i intervjuer är det naturligtvis inte några absoluta sanningar. Men… Det de säger är ganska exakt samma saker som sägs av fler och fler på helt olika håll. Och det kan knappast vara SD-nättroll som skriver alltihopa.

Det som sägs i dessa intervjuer är faktiskt väldigt allvarliga saker. Flyktingar som kommer hit fortsätter att hotas och förföljas av sina bödlar i Sverige. Vård, skola och omsorg har börjat haverera på många håll i landet på grund av överbelastning och politikerna låtsas inte om det. Istället anklagas den som försöker att förklara att systemen inte håller för att vara ”rasist”.

Allra värst tycker jag redaktörens agerande är. Censur. Mörkläggning. Hyckleri. Läsarförakt. Att ljuga svenska folket rätt upp i ansiktet. Det är inte främlingsfientlighet eller rasism att ta upp faktiska problem och obekväma fakta. Att censurera däremot är diktaturmetoder. Censuren har skapat den avgrundsdjupa spricka vi har fått nu.

Så vad kan vi vanliga medborgare göra? Mycket bra fråga, där jag önskar jag hade bättre svar.

Antingen så fortsätter du tro på etablissemanget och deras bild. Då är allt lugnt…

Eller så börjar du ifrågasätta dem rejält! Sverige behöver en öppen och fri diskussion. Vågar du inte ifrågasätta så är risken att du kommer att ångra dig mycket djupt. Snart.