Tino Sanandaji slår nytt svenskt rekord i crowdfunding

By | december 18, 2014

För ett par dagar sedan lanserade Tino Sanandaji en crowdfundingkampanj för att finansiera sin kommande bok ”Moral Superpower: A book on immigration by Tino Sanandaji”. Insamlingen har varit otroligt framgångsrik, med över 400 000 kr insamlade på bara drygt tre dygn. Det måste vara svenskt rekord.

Tino Sanandaji Moral Superpower Kickstarter

Crowdfunding är ett relativt nytt fenomen i Sverige som kan beskrivas som ”gräsrotsfinansiering”. Det kan jämföras med en insamlingsgala i TV där folk ringer in för att donera pengar. Skillnaden är att vem som helst kan starta ett crowdfundingprojekt, medan en TV-gala är få förunnat att kunna arrangera. Kickstarter, som startade 2009, har redan dragit in över 1 miljard dollar i crowdfunding för allehanda projekt. I Sverige finns uppstickaren Fundedbyme, som redan har dragit in många miljoner till crowdfundingprojekt. Jämfört med att söka bidrag eller försöka övertyga banker och riskkapitalbolag om finansiering så är crowdfunding ett mycket snabbare och mindre byråkratiskt sätt att söka pengar.

Jag har själv jobbat med analys av data större delen av min yrkesverksamma tid. Jag började min karriär för snart 20 år sedan genom att starta ett marknadsundersökningsföretag som gjorde undersökningar via nätet och handhållna datorer (till skillnad från papper&penna / telefon som konkurrenterna använde). Därför har jag ett ovanligt stort intresse för statistik. Tino Sanandajis blog följer jag med stort intresse eftersom han är orädd, rak och håller sig till fakta. Tino är nationalekonom vid Institutet för näringslivsforskning. Han är för övrigt partipolitiskt obunden, röstade enligt sin egen blogg blankt, vilket är en stor fördel i den infekterade debatten om migration och invandring. Fler som uppskattar hans blogg är Joakim Ruist och Gabriel Sahlgren.

Några reflektioner från mig:

  • Det skall bli intressant att se hur många journalister som skriver om detta rekord i crowdfunding.
  • Detta rekord visar, om inte annat, att det finns ett enormt stöd för Tino att skriva denna bok om migration och ekonomi. Det visar på underskottet av saklig information kring integration och invandringsfrågor.
  • Boken kommer inte att kunna tigas ihjäl även om den inte skulle falla makthavare och media i smaken.

Även om Tino redan har nått målet på 400 000 kronor så har han nytta av mer pengar för marknadsföring, seminarier, hemsida, etc.

Själv har jag donerat till Tinos bok. Gör det gärna du med!