Nyval? 42% sannolikhet just nu enligt marknaden

By | november 28, 2014

I min tidigare bloggpost, ”Kan man lita på opinionsinstituten?”, beskrev jag den mycket stora skillnad som rådde mellan opinionsinstitutens officiella siffror (som basunerades ut i TV och tidningar varje dag) jämfört med oddsen hos spelföretagen. Spelföretagen visade sig ha helt rätt. Vi såg i valresultaten att Miljöpartiet grovt överskattats i opinionsinstitutens siffror och Sverigedemokraterna underskattats.

Dice

Nu har spelföretagen återigen öppnat möjligheten att spela på politiken. Frågan denna gång hos Unibet gäller om det blir ”nyval”, eller extra val som det egentligen heter, under nästa år. Det har även tidigare, till exempel direkt efter senaste valet, förekommit odds för nyval, men de är nu på rekordnivåer. För närvarande ser det ut så här:

  • 2,20 gånger pengarna om det blir ”nyval” senast december 2015
  • 1,60 gånger pengarna annars

Om vi räknar om dessa odds till sannolikheter så betyder det cirka 42% chans för nyval, och marknaden har en kuslig förmåga att satsa på rätt hästar.

Allt tyder (enligt min mening) på att Sverigedemokraterna kommer att besluta sig för att rösta på Alliansens budget. Statsminister Löfven kan nog skjuta upp omröstningen av budgeten, men jag tror inte det ändrar på resultatet. Allianspartierna har signalerat att de tänker hålla ihop och driva sin egen politik. Därför tror jag vi kan räkna med att regeringens budget faller, och därmed att hela regeringen avgår. Detta innebär knappast att det blir nyval direkt, men likväl blir det svårt att få fram en ny regering så länge nuvarande politiska låsningar kvarstår. Min gissning är att det blir Socialdemokraterna som ensamma bildar regering, men de är då i sådan minoritet att de får svårt att överleva.

Nuvarande regering har också haft en mycket svår start. Då handlar det inte om några obetalda TV-licenser, utan om hundratals miljoner som bränns i onödan på dubbla budskap om Förbifart Stockholm och annat som raserar förtroendet. Kris är nog ett milt ord för regeringens situation.

Det som talar emot ett nyval är att endast Sverigedemokraterna räknar med att vinna på det. Senast det blev nyval i Sverige var 1958, efter total låsning i pensionsfrågan. Nyval är alltså en exceptionell händelse, men läget i Sverige är utan tvekan mycket långt ifrån ”som vanligt”.

”Den här gången kan mätningen visa sig vara mätningen före ett val”, säger [professorn i statsvetenskap] Sören Holmberg om risken för nyval. Mätningen han syftar på är SCB:s mätning som publiceras nu på måndag.

Uppdatering 2014-11-29

Jag ser att dagen efter att jag publicerade denna bloggpost så har även SvD uppmärksammat dessa odds. I en intervju säger Jonas Nilsson, PR-chef på Unibet, att de bedömer sannolikheten till 40% (vilket verkar vara en avrundning från de 42% jag beräknade). Han säger också att ”jämfört med opinionsmätningar så är våra spelare ofta pålästa och har koll på alla omständigheter”. Marknaden är som sagt skicklig på att satsa på rätt hästar…

Uppdatering 2014-12-02

Precis som jag trodde så beslutade sig Sverigedemokraterna för att rösta på Alliansens budget. Statsminister Löfven gör ett sista försök till förhandlingar med Alliansen, men jag tror att vi kan räkna med att regeringen avgår imorgon. Fortsättning följer!

Uppdatering 2014-12-03

Jag satsade själv 2400 kr direkt efter valet, vilket nu kommer att ge 5 gånger pengarna. Satsningen gjorde jag bara utifrån så som en placerare/investerare agerar, att försöka bedöma läget så sakligt som möjligt, utan skygglappar och tunnelseende. Jag räknade med nyval, men i ärlighetens namn inte riktigt så snabbt som det nu blev.

Unibet kupong nyval Sverige

Naturligtvis är det en kris för Sverige att ha hamnat i nyval och ingenting att egentligen glädjas över. Samtidigt tror jag detta är det bästa som kunde hända Sverige just nu och hoppas det blir vårt ”Wake Up-call” för att komma ur våra djupt rotade låsningar.

Uppdatering 2014-12-30

Då blev det trots allt inte nyval. Enligt ”Decemberöverenskommelsen” (även kallad DÖ) den 27 December skall nu den partikonstellation som är störst släppas fram i budgetomröstningar. Detta innebär inga lagförändringar, utan är mer som en pakt mellan S, Mp, M, Fp, C och Kd (intressant att V inte är bunden av överenskommelsen). I praktiken innebär det att makt flyttas från Riksdagen till uppgörelser i slutna rum, vilket jag ser som ett farligt mixtrande med våra demokratiska spelregler. Stefan Löfven & co motiverar det med att landet måste gå att styra, men Sverige har ju faktiskt ofta haft minoritetsregeringar och det har alltid fungerat hittills att kompromissa! Jag tror inte Löfven & co har förstått vad de har ställt till med…