Framtidens Business Intelligence – del 3 – Answer Engines

By | september 3, 2014

Detta är del 3 i min miniserie om Framtidens Business Intelligence. Övriga delar finns här.

Tänk dig en assistent som du kan skriva till och diskutera med på engelska (eller svenska), som hjälper dig att hitta och sammanställa information ifrån några av världens största datakällor (inklusive Wikipedia). Ungefär som i Liftarens Guide till Galaxen eller Star Trek. Detta är målet för dem som utvecklar Answer Engines eller Computation Knowledge Engines som de också kallas.

WolframAlpha är en av de mest kända Answer Engines som finns. Den hämtar data från både akademiska och kommersiella datakällor såsom CIA World Factbook, Dow Jones, United States Geological Survey, m fl. Den har också goda matematikkunskaper och kan genomföra beräkningar och lösa ekvationer. Det finns till och med en ”problemgenerator” i WolframAlpha där du kan testa dig själv på olika problem att lösa.

Wolfram Alpha start page

Power BI Q&A

Microsoft har nu också gett sig in i området genom den nya produkten Power BI Q&A. Klicka på bilden nedan för en förstoring.

Power BI Q&A

Power BI Q&A

Den stora skillnaden är att Power BI Q&A läser din egen data. För att använda Power BI Q&A så behöver du först och främst Office 365 och Power BI. Det är prenumerationstjänster (eller molntjänster som det heter så fint) där du betalar en månadsavgift baserat på antal användare. Det går att prova gratis i 30 dagar så man ser om det verkar vara värt pengarna.

För att komma igång med Power BI Q&A behöver man:

  • Ladda upp ett antal Excelark med informationen man skall kunna söka i.
  • Excelarken måste innehålla en datamodell. Datamodellen skapar man i PowerPivot eller med hjälp av Power Query. Både PowerPivot och Power Query är gratis moduler till Excel.
  • Att lära sig PowerPivot och språket DAX är en stor fördel när man bygger datamodeller. Det finns bra kurser och böcker.
  • Namnen i datamodellen bör vara på engelska. Använd stor bokstav i början på ord, så fattar Power BI Q&A automatiskt att det är separata ord. T ex PricePerYear tolkar Power BI Q&A som ”price per year”.
  • I Power BI väljer du sedan vilka Excelark som skall ingå i Q&A sökningarna.

Obs att Power BI Q&A är en ny produkt och att den har en bra bit kvar till att bli lika smart som Star Trek-datorn, men efter en stunds användning så lär sig även mindre tekniska användare hur man skall formulera frågor för att få de svar man letar efter.

Min rekommendation är att börja med att titta på den här demonstrationen av Olympiska Spelen. Klicka på den blå knappen ”Get started with a guided preview”.

Mer info

Vill du lära dig mer om Power BI Q&A så rekommenderar jag de här länkarna.