SQL Server 2014 Nyheter del 1 – Översikt

By | augusti 24, 2014

Detta är del 1 i min miniserie om SQL Server 2014 nyheter. Övriga delar finns här.

Hej!

I våras lanserades SQL Server 2014 och Microsoft arrangerade en ”SQL 2014 Microsoft MVP Roadshow” där bland annat jag presenterade alla de viktigaste nyheterna. Under denna roadshow så lovade jag att publicera en sammanfattning på min blogg. Här kommer den till sist!

SQL Server utveckling de senaste 14 åren

Först en liten bakgrund om hur SQL Server har utvecklats från 2000 och fram till 2014 (klicka på bilden nedan för att förstora den). Om du vill läsa mer så har jag skrivit en bloggpost tidigare.

SQL Server evolutionen

Säkerheten har också alltid varit i fokus för SQL Server (klicka på bilden nedan för att förstora den).

SQL Server säkerhetsstatistik

SQL Server (tillsammans med Windows Server 2012 R2) är också designat för ännu större databaser än någonsin (klicka på bilden nedan för att förstora den).

SQL Server skalbarhet

Utmaningar

Vi står inför större och större tekniska utmaningar. SQL Server 2014 har fokuserat på tre mycket viktiga utmaningar.

  1. Dataexplosionen
  2. Ökade transaktionshastigheter
  3. Geografiska utmaningar

Ingen vet exakt hur snabbt datavolymerna växer, men enligt vissa bedömare dubbleras mängderna data i världen varje 18-24 månader. Världsrekordet i transaktionshastighet på en enda SQL Server ligger (senaste jag såg officiell statistik) på 130 000 transaktioner per sekund (för ett online spelföretag). Världsrekordet i datavolym låg samtidigt på 88 Petabyte för en enda applikation (dock utspridd på flera SQL Server databaser). De geografiska utmaningarna kommer också naturligt av att allt fler företag och organisationer blir globala. För lite mer statistik rekommenderar jag den här sidan.

Mycket fokus idag är på allt snabbare analyser av allt större mängder data. Därför är In-Memory teknologi en väldigt viktig del i SQL Server 2014

SQL Server In-Memory

Det är heller inte så förvånande med tanke på att minne blir allt billigare och billigare, medan man har nått ett tak för hastighet på CPU:er (klockfrekvensen).

Prisutveckling RAM-minne

Översikt nyheter

Om vi börjar med en översikt av alla de viktigaste nyheterna så skulle jag säga

  • In-Memory OLTP
  • In-Memory DW
  • Resource Governor förbättringar
  • Buffer Pool extensions
  • AlwaysOn förbättringar
  • Anpassningar till molnet

In-Memory OLTP är det som tidigare kallades ”Hekaton” (grekiskt ord för hundra gånger [snabbare]), XTP (extreme transaction processing) och liknande innan marknadsfolket på Microsoft till sist fick bestämma vad det skulle heta. Kärt barn har många namn som sagt. Därför kan ni hitta mycket material fortfarande på nätet som hänvisar till det gamla namnet. Mer om denna nyhet senare.

In-Memory DW är inget annat än marknadsfolkets nya namn på Columnstore Indexes. Onödigt att byta namn tycker jag, men frånsett det så är skillnaden avsevärd mellan 2012 och 2014, vilket jag kommer att gå igenom senare.

Anpassningar till molnet är Microsofts svar på de geografiska utmaningarna och jag har ingen bättre rubrik att sätta. Finns i alla fall en del trevligt där som jag också skall skriva om lite senare.

En detaljerad lista över nyheter finns i Books Online.

Här slutar del 1 av bloggposten och jag kommer att gå igenom In-Memory teknologierna mer i detalj i del 2.