Kan man lita på opinionsinstituten?

By | augusti 28, 2014

För spelare så finns nu möjligheten att pröva lyckan på det svenska valet. Flera spelbolag erbjuder nu möjligheten att tippa på valutgången precis som på en fotbollsmatch. Satsar du på Stefan Löfven som nästa statsminister så får du just nu 1,2 gånger pengarna hos exempelvis Unibet.

Det är dock en mycket stor skillnad mellan oddsen på vissa partier och opinionsinstitutens siffror. Tror inte spelbolagen på opinionsinstitutens siffror? Enligt senaste ”poll of polls”, d v s sammanvägning av undersökningar från Sifo, Demoskop, Ipsos, Novus och SCB så ser väljarsympatierna ut så här:

V S MP C FP KD M SD ÖVR
7,3% 30,8% 10,8% 4,5% 6,2% 3,9% 22,6% 10,3% 3,6%

Detta går att räkna om till odds genom att ställa frågor som ”Vilket block/parti kommer att bli störst”, etc. Det finns en beskrivning av matematiken bakom odds/bookmaking på Wikipedia.

Tre partier verkar svåra att förutsäga: MP, SD och FI. Det är lätt att få intrycket av medierna att MP skulle vara mycket större än 10,8% (i alla fall är det intrycket jag får). Även FI verkar enligt medierna ha stor medvind. SD-sympatisörer verkar dock vara osynliga, om de nu är så många som 10,8%. Frågan är hur länge den siffran står sig med tanke på alla negativa skriverier om SD just nu (känns inte som en slump att dessa kommer precis innan valet). Med tanke på att det verkar kunna bli jämnt mellan Alliansen och De Rödgröna så borde vi vara förberedda på att det kan bli ett svårt parlamentariskt läge efter valet. Den avgörande frågan verkar vara hur det går för MP respektive SD.

På Unibet kan man nu satsa på vilken sida man tror kommer vinna. Där får man en helt annan bild av opinionsläget mellan MP och SD!

  • 3,2 ggr pengarna om MP vinner
  • 1,3 ggr pengarna om SD vinner

Jag har räknat på detta och får det till att Unibet uppskattar att SD har 71% chans att blir större än MP! Detta går ju helt emot opinionsinstitutens mätningar och medias bild av läget. Vem skall man lita på?

Jag tror faktiskt mest på Unibet:

Om ett opinionsinstitut råkar pricka fel på ett parti så blir förmodligen konsekvenserna inte så stora. Så snart valet har genomförts så är intresset ganska lågt för tidigare prognoser. Kanske tittar de på vad som kan ha gått fel och försöker förbättra sig inför kommande val, eller kanske gör de inget alls.

Om ett spelföretag sätter felaktiga odds kommer de snabbt att förlora stora pengar. Man kan jämföra med aktiemarknaden, där daytraders tjänar pengar om de är skickliga på att förutsäga marknaden, men förlorar stora pengar annars. De anställer naturligtvis skickliga analytiker (som kanske förlorar jobbet om de sätter alltför felaktiga odds).

Oavsett vad man tycker om SD och MP som partier så är det ett allvarligt problem om opinionsinstitut och medier ger en felaktig bild av väljarsympatierna (och inte anstränger sig för att förbättra sig). Att gång på gång underskatta SD är som att vara en sådan där rådgivare som inte vågar säga obehagliga sanningar. Att omge sig med sådana rådgivare gör att man invaggas i falsk trygghet.

Risken är att valresultatet och det parlamentariska läget kommer att bli en stor chock för Sverige.

Kommentar 2:a september

Nyheter24 publicerade en vecka efter att jag skrivit detta blogginlägg artikeln ”Jätteraset för svensk demokrati!”. Där skriver Totte Löfström om det oseriösa i att opinionsinstituten gör bristfälliga undersökningar med 1000-1500 urvalspersoner och media blåser upp dem till sensationella rubriker på löpsedlarna. Enligt SCB:s riktlinjer krävs minst 9000 urvalspersoner och att minst 6000 svarar för att det skall bli tillförlitligt. Dessutom gör SCB kontrollundersökningar och jämför med riktiga valresultat för att säkerställa de egna mätmetoderna, vilket inte opinionsinstituten verkar göra. Det är alltså fler än jag som ifrågasätter opinionsinstituten.