Stormvarning i lala-landet Sverige

By | januari 21, 2016

Andreas Cervenka skrev en uppmärksammad krönika i april förra året i Svenska Dagbladet: ”Lugnet före stormen i lala-landet Sverige”.

Nästa svenska finanskris kommer inte att bero på otur. Snarare handlar det om ett rent beställningsjobb. Det stora problemet i svensk politik tycks inte vara vanligt käbbel utan något betydligt mer genant.

Sommaren 2008 skrev Internationella valutafonden (IMF) ett utlåtande där den isländska ekonomin höjdes till skyarna och där framtidsutsikterna beskrevs som ”avundsvärda”. Tre månader senare var kollapsen ett faktum.

I den ombonade tillvaron inuti en bubbla finns alltid gott om människor som kan förklara att allt som händer är fullständigt normalt och vettigt.

Det är först efteråt som insikten sjunker in om att det var sinnessjukt och osunt.

Denna, och andra lika alarmistiska analyser, kan naturligtvis visa sig vara helt fel. Att vara för tidigt ute är dock inte alltid samma sak som att vara ute och cykla.

Det är ofta otacksamt att vara före sin tid. Det kom inte någon finanskris under förra året, men han prickade faktiskt ganska väl in den stora vändningen på börsen (som dessförinnan gått upp i många år och sedan artikeln gått ned cirka 25%). De som lyssnade och följde hans varningar är nog mycket tacksamma idag. För övrigt skrev jag själv en varnande bloggartikeln också i april 2015: Den nya ekonomin. Superkonjunkturen. Vad blir nästa krasch?

Alla sanning går igenom tre stadier. Först blir de förlöjligade. Sedan blir de våldsamt motarbetade. Slutligen blir de accepterade som alldeles självklara.
(Arthur Schopenhauer)

Historiska mönster brukar upprepas. I grafen nedan ser vi IT-kraschen (runt år 2000), finanskrisen (runt år 2007), och något som händer igen 2015. Är det början på nästa krasch vi har sett? Omöjligt att dra sådana slutsatser ännu, men en nedgång på 25% under 9 månader är inget att vifta bort lättvindigt. Om mönstret skulle hålla i sig från 2007-2008 så får vi ett nattsvart år 2016 på börsen.

NASDAQ OMXS30 Jan 2016

Det brukar sägas att börsen ligger ett par kvartal före konjunkturutvecklingen i stort. Om det stämmer så bör vår högkonjunktur ha toppat ungefär nu. De ”experter” som tidigare talat om att konjunkturen ännu inte riktigt tagit fart, har enligt mig yrat i nattmössan:

Jag uppmärksammade i tidigare blogginlägg några låneförmedlingssajter. Nu har Toborrow.se själva fått stora ekonomiska problem och nyligen räddats under galgen av ett riskkapitalbolag. En annan sajt, TrustBuddy, har gått i konkurs sedan det avslöjades att den ägnade sig åt bedrägerier. Sådana här fenomen brukar inträffa när ekonomin är överhettad, alltså i slutet av en högkonjunktur.

År 2015 har varit mycket turbulent, inte minst turerna kring flyktingkrisen. Dessa turer har mycket allvarligt skadad allmänhetens förtroende för det politiska och mediala etablissemanget. Att in i det sista förneka problem och sedan göra en kovändning i panik skjuter allt förtroende i sank. Varför skall vi tro att de kommer att göra ett bättre jobb 2016 än innan?

Inte ser det bättre ut av att Sverige är ett av världens mest skuldsatta länder (framförallt genom våra höga bolåneskulder). Senast något faktiskt gjordes åt saken var 2010 (bolånetaket) och sedan dess har det bara varit käbbel… Prokrastinering tycks vara politikernas paradgren.

Mycket står på spel just nu. Om vi samtidigt får en nedåtgående konjunktur, sprucken boprisbubbla, ökade problem med integration och segregation, ett nej till EU i Storbritannien och ökande kreditförluster så kommer turbulensen förra året att likna en mild bris.

Vi får hoppas att min stormvarning slår fel.